Sidor

Det senaste från Instagram

söndag 10 juni 2012

Ljussättning, del 3 - Säkerhet

Jag börjar få lite frågor gällande de armaturer som Trivselhus använder sig av i bland annat deras husmodell B:016. Kul att vi är fler som har samma smak :)

De snygga armaturerna i trivselhus flaggskepp B:016 ur serien Country Homes
Bilder från Trivselhus

Dock skulle jag vilja göra er uppmärksamma på en sak när det gäller dessa armaturer OM det är dom jag tror det är. Jag har inte fått något svar från Trivselhus, men däremot så har Maxel tittat på bilderna och med största sannolikhet så är det deras armatur Upper. Dock är det inte själva armaturen i sig som det är "fel" på utan den värme som ljuskällorna alstrar. I Upper sitter 1-4st 50W ljuskällor som alstrar väldigt mycket värme uppåt. Så pass mycket att Maxel inte har säkerhetsboxar för dessa modeller som har fler än 2 ljuskällor i samma armatur.

Vad är då problemet (och rätta mig nu om jag har fel)? Av en kollega som nyligen byggt hus har jag fått massor av tänkvärda tips och det var av honom som tankarna gällande säkerheten kom fram. Ljuskällorna i den aktuella armaturen är stora, hela 11cm i diameter och alstrar en hel del värme uppåt. Maxel har som nämnts i dagsläget inga säkerhetsboxar för de armaturer som har 3 eller fler ljuskällor utan de rekommenderar fler av den varianten som har 2 i rad.

En annan sak är den att säkerhetsboxen även för de armaturer med 2 ljuskällor i rad, är hög och bygger rejält upp i isoleringen i taket. Om ni har, som vi, ryggåstak och sprutisolering så kan detta innebära problem. Eftersom säkerhetsboxen bygger på höjden så minskar tjockleken isolering just där boxen sitter och i kombination med att värme alstras av ljuskällan och kylan på vintern så kan kondens bildas där isoleringsskiktet är tunnare. Kontentan av det hela kan bli att kondensvatten rinner ner i armaturen och även bildar ringar i taket.

För vår del så valde vi en LED-armatur från Hide a lite. Fördelen med den är att den inte alls alstrar den värmen samtidigt som säkerhetsboxen får plats i glespanelen. Då behöver vi inte bryta det viktiga tätskiktet i taket. Nu finns säkerligen den här typen av armatur bland många aktörer på marknaden, men för oss var det smidigast med Hide a lite då de hjälpte oss med ljussättningen av Villa Nystuga. 

 Bright Eye Mulit 6 och säkerhetsboxen Spot Guard Gles från Hide a lite 
Bilder från Hide a lite

För att få arbetsljus med LED-armaturen ovan är rekommendationen 1st per 1,5 till 2 kvadratmeter. Förutom ett antal ljuspunkter i ryggåstaket ovan köksön så kommer vi att sätta upp en LED-strip under bänkskivan på bardelen så att vi får extra belysning på arbetsytan där diskbänk och spis finns. Vi kommer låta bänkskivan på bardelen sticka ut några extra cm över den lägre bänken för att kunna få plats med ljusremsan. Genom att klistra den på en 45-graderslist så lyser den ut på arbetsytan och inte enbart rakt ner. Det är ju inte bara funktionellt utan även snyggt! En annan sak som är både funktionell och snygg är att kunna dimra belysningen i taket. Det är ju inte alltid som man behöver arbetsbelysning när man tänder ljuset och då kan det vara skönt att kunna reglera till den ljusmängd som känns behaglig för tillfället.

Bild från Hide a lite

Är ni nyfikna på vad vi valt mer för ljussättning till Villa Nustuga så kika på våra tankar kring fönsterbelysning och stjärnhimmel. Framöver så dyker det upp ytterligare inlägg inom ämnet. Vi fick hjälp av Hide a lite med ljussättningen och jag har sagt det förrut, men det tål att sägas igen. Det finns massor att göra med ljus!

När vi ändå är inne på det här med säkerhet så vill jag tipsa er om några inlägg jag gjorde för en tid sedan, designade brandsläckare och kommunicerande brandvarnare. Egentligen känns det helt självkart, men trots detta så är det något som många gånger glöms bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar